Хроника на училищния живот Календар на общоучилищни събития,празници и чествания

Хроника на училищния живот

Календар на общоучилищни събития,  празници и чествания

2017 – 2018 година

 

ПЪРВИЯТ УЧЕБЕН ДЕН В СУ „ПОП МИНЧО КЪНЧЕВ“ – ВМЕСТО ЖИВИ ЦВЕТЯ – ЦВЕТОВЕТЕ НА НАДЕЖДАТА

15 септември - празник, толкова близо до есента и в същото време - символ на началото. И тази година в двора на СУ “Поп Минчо Кънчев“ тържествено беше отпразнувано  началото на новата учебна година. 

   Гости на тържеството бяха  г-н Митко Димитров – заместник  главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“,  г-н Светослав Колев – заместник началник на Затвора , гр. Стара Загора, началник група НОД  -  г-н Йонко Йонов, инспектори социална дейност и възпитателна работа, психолози при Затвора  Стара Загора.

 Новата учебна 2017/2018  година беше тържествено открита и в поделенията на училището в ЗО Черна Гора, ЗО Стара Загора и Затвора гр. Пазарджик.

=======================================

 05.10.2017 г.  ДЕН НА СТАРА ЗАГОРА

 Наричат Стара Загора града с деветте имена, града на правите улици, липите и поетите – град за обичане !

Всяка година на този ден Стара Загора и неговите граждани празнуват.  Духът и емоциите  на градските тържества се пренасят и в нашето училище.  Във фоайето на училището беше поставен постер със снимков материал за  града  и  неговите забележителности.

=======================================

01.11.2017 ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Този празник е различен. Това е празник на духовността, науката и на просвещението - трите храма, които години наред посрещат всеки, който тачи вярата си, иска да се образова и просвещава.

На 1-ви ноември поднасяме цветя пред паметника на нашия патрон и духовен водач поп Минчо Кънчев и се прекланяме пред неговото дело.

Открити уроци и обширна презентация запозна учениците с историята и имената на плеяда духовници, книжовници, общественици и борци за свобода – живели, работили и завършили земния си път не за лични материални блага, а в името на българщината.

=======================================

МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ – МЕСЕЦ НА НАДЕЖДАТА И СБЪДВАНЕТО НА МЕЧТИ                  

 Последният месец от календарната година винаги е  наситен с интересни предколедни инициативи и събития.

 За осем ученика от 7-ми,8-ми,9-ти,10-ти,11-ти и 12-ти клас, наближаването на Коледа се превърна в лично изживяване и провокира техните литературно-творчески възможности. Те се включиха в междузатворнически конкурс под общото название „И аз мога“  за разработване на идея или концепция на тема „Магията на Коледа – време за милосърдие и подкрепа или......“ , обявен от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, гр. София. На коледното тържество на всички участници  бяха връчени специални коледни грамоти, за това, че повярваха в себе си и с участието си в конкурса изминаха половината път до успеха.

 Победителят в междузатворническия литературен конкурс е ученик от СУ“Поп Минчо Кънчев“, 3“в“ клас – Затвора,гр. Пазарджик.

========================================

 НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

От 11.12.2017 г до 15.112.2017 г. гр. Стара  Загора беше официален домакин на Третата национална седмица на четенето. Кампанията е организирана от Министерството на образованието и науката и Регионално управление на образованието, гр. Стара Загора. Учениците от всички класове се включиха в инициативата и споделиха удоволствието от четенето  на коледни приказки, разкази, притчи и любими откъси от изучаваните литературни произведения.

========================================

 НАШАТА НЕВЕРОЯТНА УЧИЛИЩНА КОЛЕДА

На 21.12.2017 магията на Коледа се пренесе на сцената в Актовата зала на училището. Обичан от всички момент – коледното училищно тържество. Ученици и учители дълго подготвяха своята изненада –  Коледно-новогодишно празнично състезание „Аз обичам България“. Атрактивното състезание беше разделено на 4 кръга – „Познай думата“, „Традиции и символи по Коледа“, Довърши пословиците и поговорките“ и най-забавният кръг – „Рожден ден“. Състезанието  се проведе на два етапа – участници и публика от 1-ви до 4-ти клас и още веднъж с учениците от 5-ти до 12-ти клас. И в четирите кръга , отборите показаха знания, остроумие и желание за победа. Извиращо настроение и усмивки изпълниха залата между отделните състезателни кръгове. Не беше забравена и публиката. Учениците трябваше да решат забавни задачи, свързани с разпознаване на народна песен или танц.  Прозвучаха и  традиционните коледарски наричания. С игривите ритми на формация „Ромски фолклор“ завърши този красив празник, донесъл вълнуващо преживяване за учениците и удовлетворение на учителите.

=========================================

ВАСИЛИЦА – НАЧАЛОТО НА РОМСКАТА НОВА ГОДИНА

Най-големият празник на ромите от всички вероизповедания е Василица. Според Юлианския календар тя се пада на 14 януари.  Повсеместно този ден е известен като ромската Нова година с обредност като на християнския Бъдни вечер.

Повече от 10  години в училището е създаден оркестър „Ромски ритми”. Както всяка година оркестърът и неговият амбициозен ръководител заложиха на музикални експерименти. Празничният  концерт зареди публиката с невероятна енергия и всички се забавляваха искрено.  Музиката отприщи енергията и емоциите на даровитите танцьори.

==========================================

 ЛИТЕРАТУРНА СРЕЩА

Не е трудно да дръпнеш завесите и да пуснеш сгряващите лъчи на слънцето и любовта в ежедневието си.

Това се случи на 14 февруари 2018 г., когато в Актовата зала на училището се проведе сбирка на литературен клуб „Кембридж“ на тема „Любов в окови. Всичко отминава, но болката отляво –не!““. Събитието беше съвместна инициатива на СУ “Поп Минчо Кънчев“ и Сектор СДВР при Затвора, Ст. Загора. Членовете на клуба, ученици , преподаватели и гости споделиха емоциите , вдъхновението и  силата на поезията писана от жени. Специален гост на поетичното четене беше талантливата старозагорска поетеса и писателка Виолета Бончева.

===========================================

 19.02.2018           ПОКЛОН ПРЕД АПОСТОЛА !

Личността и делото на Васил Левски са особено интригуващи за нашите ученици. На този ден във всеки клас се говори за живота и изключителните качества на най-великия българин за всички времена.  Във фоайето на училището беше изработен и поставен постер с материали отразяващи важни моменти от биографията и делото на Васил Левски. На учениците беше прожектирана продукция  на телевизионния театър „Васил Левски пред турския съд”.

============================================

 ПРИКЛЮЧЕНИЕТО – ФИЗИКА И ХИМИЯ

  На 21.02.2018 г. в Актовата зала на училището се проведе тематично състезание по физика и химия.

Разделени на два отбора, химици и физици от 7, 8, 9 и 10 клас се изправиха в приятелско състезание, организирано в 2 кръга. В началото на всеки кръг преподавателят по физика и химия направи увлекателно представяне на двете науки, тяхната история, развитие и необятни възможности.Последователно  отбор „червени“ и отбор „зелени“  отговаряха и решаваха задачи от област химия и област физика. Участниците показаха  стабилни  познания , състезателен хъс  и спечелиха нови последователи на физичните и химични загадки.

След състезателната част учениците запознаха публиката с любопитни научни факти , приложението и привлекателните страни на сериозните науки - химия и физика.

  ===========================================

3-ти Март –

  НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 За нас този ден не е подарък от историята, не е само празник – този ден е наша Съдба, денят на нашето прераждане !

      По повод 140 години от освобождението на България  се проведе  състезание по родолюбие „Аз обичам България”. Актовата зала на училището засия от цветовете на България. В състезанието участваха два сборни отбора от всички класове. Въпросите бяха свързани с историята на българската държава от създаването й до днес. Състезатели и публика доказаха, че обичат България  и знаят много за извоювания път на свободата. Учениците показаха бързина и съобразителност във всички кръгове на състезанието.На финала звучаха български патриотични и народни песни.

 Едно достойно представяне на българската история.

============================================

 ЗАБАВНА МАТЕМАТИКА

На 21.03.2018 , само ден след пролетното равноденствие, се проведе математически турнир „Забавна математика“ между учениците от начален етап –I - IV- ти клас. С интерактивни игри и логически задачи учениците се забавляваха в света на математиката. В оспорваната надпревара състезателите и от двата отбора   показаха знания, съобразителност и творчество.

Резултатите от състезанието са доказателство за  пълноценната работа на преподавателите в начален етап.

===========================================

 25 Март – БЛАГОВЕЩЕНИЕ И ДЕН НА ТЪРПЕНИЕТО

За поредна година училището се включи в инициативата на Общински съвет по наркотични вещества Благоевград – 25 Март – Благовещение и ден на Търпението.  25-ти Март -това е ден, в който   призоваваме към търпение – взаимно изслушване и уважение, зачитане мнението на другите и толерантни взаимоотношения между ученици , учители и служители. На дъските в класните стаи бе написано с едър шрифт  – ДЕН НА ТЪРПЕНИЕТО. Темата за търпението и нетърпението във взаимоотношенията беше дискутирана в часовете по Гражданско обучение. Специално внимание беше отделено на мултимедийна презентация на тема „Нетърпението е съпротива да учиш“, която акцентира върху  проблема  - устойчивпо търпение и упорита работа като ключ към успеха.

Като илюстрация на събитието във фоайето на училището беше изготвен и представен информационен постер с обширни материали под надслов – „25 Март – търпение и блага вест“.

=============================================

XIII – ти МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО – 2018 г.

През месец април по установена традиция  училището се включи в XIII-ти Маратон „Четяща Стара Загора“ 2018 като част от Националната програма „Четяща България“. Целият месец април е отворен за инициативи и събития свързани с четенето и повишаване на грамотността.

Маратонът на четенето се проведе на два етапа . Актовата зала в училището се превърна в импровизирано Четилище. 

На 18.04.2018 г четящите маратонци от I – IV-ти клас вече усвоили българската азбука и придобили умения за четене,  уверено се включиха в прочита на познати и непознати текстове на приказки от българския и ромски фолклор. С вълнение и нескрито притеснение, но заслужено, те получиха бурни аплодисменти за специалния  поздрав към публиката -  драматизация  на приказката „Хитър Петър и хлебаря“.

 На 23.04.2018 г. щафетата на Голямото четене поеха  учениците от V – XII-ти клас. След презентация за ползите от четенето, маратонците взривиха публика и гости с артистично прочитане на разкази от Чудомир и откъси от поредицата сатирични фейлетони „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов.

==============================================

  20.04.2018 г

„НАУКА НА СЦЕНАТА“ – под това мото премина представянето на природните науки -  биология  и човекът и природата. Събитието посветено на Деня на земята – 22 Април, се проведе в Актовата зала на училището..Представянето беше прецизно подготвено и поднесено  от преподавателя  по биология и човекът и природата  и група ученици от V-ти до X-ти клас. С две атрактивни презентации екипът от биолози и природоизследователи  успя да превземе вниманието и интереса на публика и гости.  Повече от час, участниците интригуваха с информация и  любопитни факти от всички изучавани области на биологията и природознанието, показаха знания и умения в изработването на демонстративни макети, отговаряха компетентно на въпроси от публиката.

Няма по-заинтригуваща дейност за учениците от тази, която им позволява публично да представят своите знания и умения.

==============================================

  „АЗ УМЕЯ ДА ОБЩУВАМ“

Състезанието по грамотност между учениците от I-ви до IV-ти клас,  протече под мотото „Аз умея да общувам“ , с цел подпомагане езиковата подготовка и култура на учениците.

 В отборно  съревнование и по нетрадиционен начин , учениците от начален етап показаха практическото приложение на получените знания както й правилно и грамотно разбиране на правилата в българския книжовен език. Двата отбора мериха сили в решаването на разнообразни занимателни езикови задачи и ситуации свързани с уменията за общуване. Състезателите оправдаха очакванията на своите учители и  разликата в крайните резултати на отборите беше незначителна.

Със своето активно участие  в състезанието, учениците демонстрираха уважение към българския език и желание за неговото усвояване и използване.

==============================================

 

 СУ "Поп Минчо Кънчев" бе едно от стотиците учебни заведения в страната, което се включи в инициативата "Розите на България".

Това  е първото по рода си честване, посветено на българския език, на българската азбука и култура, както и на българите по света.

  Инициативата е  на Министерсвото наобразованието и науката.Идеята е  в деня на Светите братя Кирил и Методий десетки хиляди българи на пет континента да се обединят от българските традиции и култура, за да извият красиво българско хоро по едно и също време.

На 11 май 2018г. от 10.30 часа в двора на училището ученици и учители завихриха весело хоро под звуците на българска народна музика. Събитието бе предшествано от информация за живота и делото на братята Кирил и Методий.

==============================================

Състезание „Математиката – полезна и забавна”

 

За някои математиката е скучна и „сива” наука, за други тя е „страшна” със своята сложност....... А трети....трети стават пленници за цял живот на могъщата царица на точните науки.

 На 15 май 2018 г. в Актова зала на училището се проведе състезание под надслов „Математиката – полезна и забавна“. Състезанието беше организирано от преподавателите по математика и информатика с участието на ученици от 5 – 11 клас.

Два отбора се състезаваха в два кръга на фона на тематична презентация.  В първи кръг отборите мериха сили в решаването на логически задачи. Във втори кръг участниците демонстрираха практически  умения в приложната математика – задачи свързани с изучаваните специалности  по професионални  направления. Отборите завършиха състезанието с минимална разлика в крайния резултат.

Математически закачки към публиката, символични награди, възторжени аплодисменти , майско настроение и усмивки – всичко това  превърна състезанието в малък  училищен  празник.

 На 22.05.2018 г. в навечерието на 24 май- Ден на българската просвета и култура и славянската писменост в Актова зала на училището се проведе литературен маратон „Аз обичам България“.

По подобие на известна телевизионна игра и  в 6 кръга, два сборни отбора от 5-11 клас със завидно старание демонстрираха знанията си по български ези и литература. По време на забавното интерактивно съревнование , учасниците решаваха езикови задачи и отговаряха на интересно подбрани въпроси за живота и творчеството на български поети и писатели.

Учасниците в литературната надпревара за пореден ът доказаха, че българският език и българската литература са сърцето и ключът за връзка с минало и бъдеще, ключът за връзка между покоенията.

===============================================

  На 29.05.2018  във връзка с  Европейския ден на спорта в училище и като част от Европейската седмица на спорта – „BeActive- Бъди активен“ беше организирано съвместно спортно събитие  от сектор СДВР при Затвора и  СУ „Поп Минчо Кънчев“. Основната цел на събитието беше насърчаване на физическата активност и включваше силов трибой и спортно-състезателни игри. Два сборни отбора представиха училището в спортния празник с атрактивно участие в  игрите  „бързи, смели, силни“ и „точно в целта“. Чрез колективната игра учениците още веднъж си доказаха, че всеки от отбора е важен и значим.

За главен съдия на турнира беше поканен републикански съдия по силов трибой и вдигане на тежести – г-н Тихомир Китанов.

Събитието беше отразено от  оператор на ТВ Стара Загора.

=============================================

Празник на училището

На 05.06.2018 г. училището отпразнува своя 33-ти патронен празник.  Желани гости на тържеството бяха комисар Иван Карушков – Началник на Затвора, Стара Загора,г-жа Радост Найденова – началник сектор СДВР, Затвора,Стара Загора , инспектори СДВР, служители.

  След тържественото посрещане на знамето на училището, словото на Директора , приветствието от Началника на Затвора и отслужения празничен водосвет, програмата достигна очакваната сценична кулминация . И тази година изпълнихме празника с творчество и артистична атмосфера.

 Група ученици от различни класове  представиха  непринудено и затрогващо драматизация на избрани моменти от „Видрица“. За повече от час публиката се потопи в миналото и необикновеното житие на нашия патрон – поп Минчо Кънчев  .

Учители и ученици за поредна година доказаха, че традициите изграждат ценности, умения и собствен стил.

==============================================

 

       

 

                                                                                                   

 

 

 

 

 

 

Ателие “Театър”

Ателие “Театър” не се уморява да ни изненадва всяка година с впечатляващи и майсторски режисирани театрални постановки. В репертоара на театралната работилница са записани спектакли по класически и съвременни български творби – “Криворазбраната цивилизация”, “Вражалец”, “Подземният”, “Как да утепаме мечка”, “Бай Ганьо”, “Римска баня” и др.

Клуб “Народни традиции и обичаи”

Клуб “Народни традиции и обичаи” има 16 годишна история. Работата в групата цели приобщаване на учениците към българския фолклор, към богатството на българските традиции и обичаи. Всяка година участниците в клуба с интерес разучават, възпроизвеждат и представят различни български обичаи. С неизменното си участие в училищните концерти и празници, клуб “Народни традиции и обичаи” радва публиката с автентични коледари, атрактивни кукери, нестинари, пролетни обичаи , драматизации на български народни приказки, българска сватба и др.
Клуб “Приложно изкуство”

Клуб “Приложно изкуство” съществува от 17 години.
Участвайки в тази група учениците развиват усет към изкуството и природата, формират естетически вкус, повишават културата на познаване на произведенията на изобразителното изкуство. Работата в групата включва рисуване, апликиране, лепене, конструиране, моделиране, изработване на декоративни пана с природни материали. Изработените с много фантазия, произведения на учениците участват в конкурси и изложби, украсяват учебните стаи, подпомагат всички изяви на клубовете по интереси (декори, маски, костюми).

Клуб “Атлетик”

Клуб “Атлетик”  съществува от 19 години. В този клуб цари добро настроение и завладяваща динамика. Участниците подготвят съвременни танци и спортно - акробатични композиции за своите изяви на сцена. Тяхно дело са ежегодните зимни и летни спортни празници.

клуб “Религия”

През 2007 година участниците в клуб “Религия”  създадоха квартета „Ангелогласните от Затвора”  и направиха  концерт под купола на храм “Св. Николай Чудотворец”. Групата издаде диск съдържащ 9 църковнославянски песни. Издаването на диска предизвика  интереса   на медиите и местната общественост.

Клуб “Цветарство”

Клуб “Цветарство”  е създаден преди 9 години. Основната дейност на този клуб е поддържане и обновяване на цветния фонд в училището. В клуба цари творческо настроение, учениците развиват естетически вкус и положително отношение към работа в група. Клуб “Цветарство” активно участва в подготовката на всички училищни тържества.

Клуб “Ромски фолклор”

Клуб “Ромски фолклор” е създаден в последните години. Клубът има кратка история, но запомнящи се изяви, които предизвикват бурни овации и много настроение. По случай 8 април – Международния ден на ромите, оркестър “Ромски ритми” всяка година взривява публиката с едночасов емоционален концерт.

Други клубове

Освен гореспоменатите клубове по интереси, в училището функционират още: Клуб „Пътешественик”, клуб „Забавна математика”, „Чудесата на природата”, „Моделиране с природни материали”, „Съвременни комуникации”, „Цветово оформление на интериора”,„Спортни танци”, „Народни умотворения”, „Сценичнои изкуства”, „Фолклорни танци ”, „Художествено слово”, „Ромски танци”, „Изобразително изкуство”, „Полет”, „Художествена фотофрафия”, „Природосъобразен начин на живот”, „Спорт и здраве”, "Сценично майсторство".